CategoriesOntmoeten

Ontmoetingsplek

Ontmoetingsplek

We streven ernaar om een ontmoetingsplek te zijn voor LHBTQIA+ jongeren in de ons stukje Betuwe. Dat betekent dat je met elkaar in gesprek kunt, met elkaar wat kunt gaan doen, nieuwe mensen ontmoeten, vragen voorleggen of advies vragen en geven. We organiseren daarvoor twee bijeenkomsten per maand, één voor jongeren van 14 – 18 en één voor 18+ers. Beide bijeenkomsten zijn safer spaces en worden gehost door LHBTQIA+ers die getraind zijn hiervoor. Zowel de Jong & Out als de QidB-meet komen in het Activiteiten-overzicht.

Dit betekent niet dat het (altijd) groepsgesprekken zijn of dat de host een centrale rol heeft in het programma, wel dat je er vooraf op kunt rekenen dat het een diverse en inclusieve plek is, en mocht je je toch ergens niet helemaal lekker bij voelen, dan heb je altijd iemand om aan te spreken die je verder helpt.

Jong & out

We organiseren elke maand een gezellige activiteit, tafelvoetbal, pizza’s bakken, spelletjes, gamen en je bent van harte uitgenodigd! Je bent welkom tot je 18e en het kost helemaal niks. Aanmelden vooraf is handig voor ons, zodat we genoeg spullen hebben, maar je kunt ook last minute aansluiten.

Vind je het spannend om de eerste keer langs te komen? De hosts heten je van harte welkom en zullen je snel op je gemak laten voelen. Ook kan je je ouders een keer meenemen, zodat zij kennis kunnen maken met het team.

Kijk voor meer informatie in de app:

Download on the App Store
Ontdek het op Google Play

18-24

Ben je 18 jaar of ouder, dan ben je van harte welkom bij een QidB-meet. Ook hier zijn hosts die je, zeker de eerste keer, van harte welkom heten en betrokken zijn bij de organisatie; voor vragen en ideeën kan je dus bij hen terecht. We regelen een plek voor de meet en gaan er vanuit dat je je eigen versnaperingen betaalt. Als er kosten verbonden zijn aan een activiteit (zei iemand sushi-speeddate?) kan deelname alleen na aanmelding en betaling, bij een gewone meet kan je ook last minute binnen lopen.

Elke tweede woensdag van de maand hebben we een spelletjesavond. Wij hebben wat spelletjes staan, maar neem ook gerust je eigen favoriete spellen mee. De avond begint om 1930h op een goed bereikbare locatie per OV en auto. Check de agenda om te zien waar het deze maand is.

Elke derde dinsdag van de maand hebben we een borrel in een kroeg die alleen voor ons open is; alleen queer publiek dus. Er is (nog) geen queerbar in de regio, dus doen we het voorlopig zo.

Ouders/verzorgers

Ouders / verzorgers of professionele begeleiders die vragen hebben over het LHBTQIA+ zijn van hun kind en/of graag in gesprek willen met anderen in soortgelijke posities zijn van harte welkom op een Info-avond. Deze worden onregelmatig georganiseerd, maar stuur gerust een berichtje, we organiseren er graag één. Via de jongeren hebben we snel groepje belangstellenden bij elkaar.

CategoriesOntmoeten

Safer space

Safer Space

De ontmoetingen die wij organiseren zijn toegankelijk voor iedereen die lesbisch, homo, bi, trans, queer, non binair, interseks, pan is. Ook richten we de ontmoetingen inclusief in voor mensen van kleur en mensen met een beperking.

Om dit alles mogelijk te maken hebben we een paar basisregels opgesteld, zodat iedereen zich zo welkom en comfortabel mogelijk voelt.

Voel je je toch niet op je gemak of zelfs onveilig, of ben je getuige van ander problematisch gedrag, neem dat dan op met de host van de bijeenkomst.

Tijdens onze bijeenkomsten worden er geen opnames gemaakt: video, screenshots, geluidsopnames, foto’s zijn niet toegestaan en druisen in tegen het vertrouwelijke karakter.

Leeftijd: de bijeenkomsten zijn óf voor jongeren van 14 – 18 jaar, óf voor 18+. De enige uitzondering hierop zijn de hosts van de Jong & Out bijeenkomsten en eventueel bezoekende ouders van de jongeren. Ouders zijn aan het begin van de bijeenkomst welkom, echter niet de gehele bijeenkomst.

Introduceer jezelf: Welke naam en voornaamwoorden wil je dat we gebruiken?

Voornaamwoorden

Een voornaamwoord is de manier waarop je over iemand spreekt, bijvoorbeeld zij of hen. Vraag anderen naar hun voornaamwoorden als je ze voor het eerst ontmoet. Gebruik de voornaamwoorden die hen graag willen, ook al is dat ongebruikelijk voor je. Maak je een foutje hierin: bied je excuses aan en ga door met het gesprek.

Aannames

Maak geen aannames over iemands identiteit en de manier waarop minderheidsgroepen geraakt worden door de onderwerpen waar je over spreekt. Wees je ervan bewust dat jouw ervaring als een LHBTI-er niet gelden voor iedereen. Wees je ook bewust van je positie en privileges die je hebt door je huidskleur, je sociale klasse, je gender identiteit, je mogelijkheden en/of je leeftijd. Probeer geen generaliserende opmerkingen te maken zoals: “Alle vrouwen hebben een hekel aan X”.

Onderdrukkend gedrag

Racisme, seksisme, classisme, homofobie, bifobie, transfobie, ableisme, vetfobie, leeftijdsdiscriminatie, of discriminatie gebaseerd op immigratie status, religie, culturele, en/of spirituele overtuigingen, of enige andere vorm van onderdrukkend gedrag is niet geaccepteerd en zullen worden bevraagd. Gebruik geen scheldwoorden die niet voor jou zijn: als je wit bent gebruik geen raciale scheldwoorden, zelfs niet als je er kritisch over bent. Geef mensen de keuze in interactie, zonder perse te moeten spreken. Als ze neuro divergent zijn, maan ze dan niet tot stilte of stilzitten wanneer ze willen praten of bewegen, terwijl alle andere stil op hun stoel zitten; geef mensen de ruimte om het op hun eigen manier te doen.

Seksueel lastigvallen

We hebben een zero-tolerance beleid tegen seksueel lastig vallen. Dit houdt in: niet ongewenst aanraken, inclusief knuffels, dus zorg ervoor dat je instemming van de ander hebt voordat je lichamelijk contact maakt. Ook verstaan we hier onder dat je geen ongepaste seksuele opmerkingen, grapjes, liedjes of namen gebruikt.

Toegankelijke taal

Probeer zo helder en eenvoudig mogelijke taal te gebruiken en vermijd afkortingen en onderonsjes. Als je een theorie of persoon noemt, geef dan altijd een korte beschrijving erbij, ongeacht hoe bekend jij denkt dat deze persoon of theorie is.

Content Warnings

Kondig aan als je het over iets gaat hebben dat anderen als verontrustend kunnen ervaren. Soms gebeuren er verontrustende dingen en als community moeten we er over kunnen praten hoe we er mee om gaan. We vinden het belangrijk dat onze ontmoetingen deze veilige omgeving bieden. Echter is niet iedereen altijd in staat om over alles te praten, dus laat vooraf weten als je het over een verontrustend onderwerp wil hebben, zoals mentale gezondheid of huiselijk geweld, bijvoorbeeld door te zeggen: “is het ok als ik wat vertel over X?”.

Ruimte om te praten

Wees je er van bewust dat het moeilijk kan zijn voor mensen die behoren tot gemarginaliseerd of minderheidsgroepen om deel te namen aan gesprekken en discussies. Praat niet door anderen heen en probeer aan te voelen of het passend is voor jou om over bepaalde zaken te praten. Geef ook stillere mensen en minder zelfverzekerde mensen de gelegenheid om iets te zeggen.

Privacy en vertrouwelijkheid

We vragen iedereen om te respecteren dat niet iedereen “out” is buiten onze bijeenkomsten en community. Dus als je social media gebruikt, deel dan geen contactgegevens of identificeerbare informatie van anderen zonder expliciete instemming van hen.

Social Media

Wat hierboven staat geld ook voor onze online social media aanwezigheid, inclusief Instagram, WhatsApp, Snapchat, Facebook.

CategoriesInformatie

Gender and Sexuality Alliances

Gender and Sexuality Alliances

Gender and Sexuality Alliances zijn groepen op scholen, met name middelbare scholen, die bij willen dragen aan een inclusiever klimaat op de scholen. Ook fungeren zij als safer spaces voor LHBTQIA+ jongeren. In onze regio zijn er een aantal middelbare scholen, enkele daarvan hebben een actieve GSA. Heeft jouw school ook een GSA, maar staat die hier niet tussen, laat het weten en we voegen deze toe.

CategoriesInformatie

COC Regio Nijmegen

COC Regio Nijmegen

Gelderland-Zuid, en dus het rivierengebied, valt onder COC Regio Nijmegen. COC is de oudste belangenorganisatie voor LHBTI-ers in Nederland.

COC Regio Nijmegen heeft verschillende groepen:

 • Transgendergroep: voor transmannen, transvrouwen, crossdressers, non-binary personen, en iedereen die vragen heeft over genderidentiteit
 • Autiroze: LHBTI+ en autisme

Daarnaast zijn er twee communities die ook interessant zijn voor jongeren:

 • Jong & out: community voor onder de 18, controle met je ID-bewijs dus geen rare figuren in je chat.
 • Respect2Love: community voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse (LHBTI) mensen met een biculturele achtergrond (Queer *POC).
CategoriesInformatie

LHBTI in de sport

LHBTI in de sport

LHBTQIA+ en sport is niet altijd een logische combinatie. Sommige sporten zijn al jaren inclusief, bij sommige is er echt nog wat werk te verzetten. Wil je hier wat aan doen, dan zijn er een aantal organisaties die je daarbij kunnen ondersteunen:

 • John Blankenstein Foundation geeft workshops voor sportverenigingen om ze te helpen inclusiever en daarmee ook meer divers te maken. Tevens kan je hier terecht als sporter voor een vertrouwelijk gesprek.
 • Ook bij de Alliantie Gelijkspelen kan je terecht als het gaat om LHBTQIA+ in de sport. Dit samenwerkingsverband zet zich in om “LHBTI acceptatie in de sport te vergroten”.
CategoriesInformatie

Religie en LHBTI

Religie en LHBTI

Religie en LHBTQIA+ lijken soms op gespannen voet te staan. De meer orthodoxe stromingen zien LHBTQIA+ vaak als een zonde, maar gelukkig zijn er ook religieuze plekken die wel open staan.

 • LCC+: LCC+ gelooft in diversiteit, veiligheid en samenleven en geven stem aan LHBTI’ers in hun zoektocht naar hun identiteit en geloof. Geen taboes meer, geen polarisatie. Maar vanuit respect met elkaar in gesprek gaan. Ze werken vanuit deze missie aan projecten om de sociale acceptatie van LHBTI’ers te bevorderen in christelijke kringen.
 • Hart van homos. Het initiatief voor deze website is genomen door een groep mensen die vinden dat er meer ruimte moet komen voor homoseksuele jongeren binnen orthodox-christelijke gemeenschappen.
  Ze willen informatie geven en steun bieden aan jongeren die zoeken naar een manier om met hun homoseksualiteit om te gaan. Daarbij gaat het om vragen als: ‘Wie ben ik?’, ‘Hoe kan ik mezelf zijn?’, ‘Wie is God voor mij?’, ‘Wat mag ik verwachten van de (kerkelijke) gemeente?’ Ook vragen over het al dan niet aangaan van een (seksuele) relatie of een vriendschap kunnen aan de orde komen.
 • Stichting Prisma Groep: Zij willen, zowel nationaal als internationaal, de samenleving veiliger maken voor biculturele LHBTQI+, emancipatie en acceptatie bevorderen. Binnen het biculturele aspect speelt in veel gevallen het islamitische geloof een belangrijke rol.
 • Ook het COC heeft een community die zich richt op biculturele LHBTQIA+ers, Respect2Love.