Ondersteunen

Er zijn in Rivierenland al de nodige LHBTI-initiatieven opgezet of plekken waar LHBTI jongeren veel tijd door brengen en belang aan hechten. Wij zijn er ook om die te ondersteunen en versterken. Of het nu gaat om het ondersteunen van een GSA (Gender en Sexuality Alliance) op een school, de directie van een school als het gaat over LHBTI-beleid, het trainen van docenten of de organisatie van een  avond met en voor ouders van jongeren op school of in de buurt, neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken voor uw situatie. 

Ondersteuning Gender & Sexuality Alliance

Ondersteund door het COC is er al jaren een project gericht op LHBTI scholieren, de Gender and Sexuality Alliance. LHBTI scholieren komen samen en richten zich op één of meer van onderstaande doelen:

  • sociale bijeenkomsten met gelijkgestemden;
  • LHBTI – voorlichting op de eigen school. Dit kan zowel in lesverband zijn bij bijvoorbeeld biologie, maatschappijleer, Nederlands of mentorlessen zijn als schoolbreed via events;
  • het organiseren van activiteiten rondom grote LHBTI-dagen als Paarse Vrijdag, Coming Out Day, Valentijnsdag, International Day of Silence, Tolerantieweek en/of Pride maand.
  • beleidsbeïnvloeding van de eigen school als het gaat om LHBTI acceptatie en inclusie. Vaak wordt dit breder getrokken dan alleen LHBTI, maar wordt er ook gekeken naar andere aspecten van diversiteit zoals migratie-achtergrond, religie en/of cultuur.

Een GSA kan op verschillende manieren behoefte hebben aan ondersteuning. Het kan gaan om het meedenken in het vormgeven van de voorlichting, ondersteuning in gesprek met de schoolleiding, contact leggen met andere GSA’s, het organiseren van activiteiten. RouteQ ondersteunt hier graag bij, uiteraard is deze ondersteuning kosteloos, dus neem vooral contact op.

Directie en personeel

Het landschap binnen het onderwijs verandert snel. Tegelijkertijd blijft het in het onderwijs altijd “business as usual”, de school draait gewoon door. Indien je als school op gebied van LHBTI en diversiteit en inclusie bij wilt blijven, kan je routeQ om hulp vragen bij zaken als:

  • LHBTI-beleid op school. Het maakt niet uit of je het LHBTI-beleid hebt uitgeschreven of niet, elke school heeft geschreven of ongeschreven regels als het gaat over LHBTI zaken onder leerlingen en personeel. Zaken als genderneutrale toiletten, hoe om te gaan met naamswijzigingen of voorkeuren voor voornaamwoorden, verschil in wensen tussen ouders/verzorgers en de leerling zelf, het hijsen van de regenboogvlag op school, LHBTI – personeel uit de kast of niet; elke school krijgt met deze vragen te maken. Als dit begint te wringen, kunnen wij het gesprek hier over begeleiden en ideeën aan de hand doen. De school houdt uiteraard de regie, elke school heeft met eigen unieke uitdagingen te maken.
  • Training en begeleiding voor docenten en OOP. Of het nu gaat om een korte presentatie op een personeelsdag, het begeleiden van de docenten die de GSA ondersteunen, een training voor mentoren of coaches op het gebied van LHBTI, neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
  • Informatieavond LHBTI. Als school bied je ook informatie voor ouders/verzorgers in de vorm van informatieavonden. Dat gebeurt rondom thema’s die spelen op school, aangedragen worden door de jongeren en/of de ouders. Wij denken graag mee en kunnen de avond inhoudelijk voor u verzorgen.