Ontmoeten

We streven ernaar om een ontmoetingsplek te creëren voor LHBTQIA+ jongeren in ons stukje Rivierenland. Dat betekent dat je met elkaar in gesprek kunt, met elkaar wat kunt gaan doen, nieuwe mensen ontmoeten, vragen voorleggen of advies vragen en geven. We organiseren daarvoor twee bijeenkomsten per maand, één voor jongeren van 14 – 18 en één voor 18+ers. Beide bijeenkomsten zijn safer spaces en worden gehost door LHBTQIA+ers die getraind zijn hiervoor. Zowel de Jong & Out als de routeQ-meet komen in het Activiteiten-overzicht. Daarnaast ondersteunen we bestaande initiatieven, zoals de Gender and Sexuality Alliances, in opstart- of bestendigingsfase.

Dit betekent niet dat het (altijd) groepsgesprekken zijn of dat de host een centrale rol heeft in het programma, wel dat je er vooraf op kunt rekenen dat het een diverse en inclusieve plek is, en mocht je je toch ergens niet helemaal lekker bij voelen, dan heb je altijd iemand om aan te spreken die je verder helpt

Trots in Rivierenland

De afgelopen tijd is er veel te doen rondom LHBTI kwesties in Nederland en in Rivierenland, en niet altijd in positieve zin. Wij willen laten zien dat Rivierenland een plek is waar iedereen zich thuis mag voelen! Juni is de maand waarin veel Pride activiteiten worden georganiseerd, waaronder de Roze Zaterdag die ook al eens in Tiel plaats vond. Wij willen in alle gemeentes van Rivierenland graag een activiteit organiseren, samen met jou! Dus ben je tussen de 12 en 24 jaar, LHBTQIA+ of een ally, meld je aan om mee te denken over een activiteit in jouw gemeente of regio! De activiteit kan groot of klein zijn, heel uitgesproken of ingetogen, we kijken samen naar wat haalbaar en goed is. En is er veel animo, dan kunnen er natuurlijk ook meerdere activiteiten georganiseerd worden.
Wij nemen een deel van de organisatie op ons, hebben contacten met gemeentes, instellingen en bedrijven die kunnen en willen helpen en hebben budget beschikbaar. Kom naar één van de voorbereidingsbijeenkomsten om kennis te maken en ideeën uit te wisselen.

We stellen het op prijs als je je van te voren aanmeldt, maar het is niet verplicht. Wel handig voor de reservering van ruimte en drankjes .

Trots in Rivierenland is een project van routeQ.nl in samenwerking met Bibliotheek Rivierenland, de gemeentes, Provincie Gelderland en het Oranjefonds. We hopen dat deze maand ook een oppepper is voor alle initiatieven die al gaande zijn en mensen met elkaar in verbinding en gesprek brengen. Dus als jij al iets organiseert aan LHBTI+ activiteiten, laat het weten en dan kijken we of we kunnen samenwerken en/of afstemmen.

Jong en Out

We organiseren elke maand een gezellige activiteit, tafelvoetbal, pizza’s bakken, spelletjes, gamen en je bent van harte uitgenodigd! Je bent welkom tot je 18e en het kost helemaal niks. Aanmelden vooraf is handig voor ons, zodat we genoeg spullen hebben, maar je kunt ook last minute aansluiten.

Vind je het spannend om de eerste keer langs te komen? De hosts heten je van harte welkom en zullen je snel op je gemak laten voelen. Ook kan je je ouders een keer meenemen, zodat zij kennis kunnen maken met het team.

Kijk voor meer informatie in de app:

Gender and Sexuality Alliance

De GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. Het is een initiatief van het COC en draait al op veel scholen in Nederland succesvol. Meestal is het een zelfgestuurde groep, waarin één of meerdere docenten een ondersteunende rol vervullen.

Wij helpen scholen met het opzetten van deze groepen en het goed inbedden in de schoolorganisatie. We ondersteunen directie en docententeam om de GSA tot een succes te maken binnen de school en de jongeren daadwerkelijk het gevoel te geven dat ze er mogen zijn. 

Omdat een GSA zo zelfsturend is, is het van belang om het goed te kaderen en afspraken te maken en bij te stellen. Over en weer moet het vertrouwen groeien.

Ouders / verzorgers

Ouders / verzorgers of professionele begeleiders die vragen hebben over het LHBTQIA+ zijn van hun kind en/of graag in gesprek willen met anderen in soortgelijke posities zijn van harte welkom op een Info-avond. Deze worden onregelmatig georganiseerd, maar stuur gerust een berichtje, we organiseren er graag één. Via de jongeren hebben we snel groepje belangstellenden bij elkaar.

Safer Space

De ontmoetingen die wij organiseren zijn toegankelijk voor iedereen die lesbisch, homo, bi, trans, queer, non binair, interseks, pan is. Ook richten we de ontmoetingen inclusief in voor mensen van kleur en mensen met een beperking. Om dit alles mogelijk te maken hebben we een paar basisregels opgesteld, zodat iedereen zich zo welkom en comfortabel mogelijk voelt. Voel je je toch niet op je gemak of zelfs onveilig, of ben je getuige van ander problematisch gedrag, neem dat dan op met de host van de bijeenkomst.

Tijdens onze bijeenkomsten worden er geen opnames gemaakt: video, screenshots, geluidsopnames, foto’s zijn niet toegestaan en druisen in tegen het vertrouwelijke karakter.

De bijeenkomsten zijn óf voor jongeren van 14 – 18 jaar, óf voor 18+. De enige uitzondering hierop zijn de hosts van de Jong & Out bijeenkomsten en eventueel bezoekende ouders van de jongeren. Ouders zijn aan het begin van de bijeenkomst welkom, echter niet de gehele bijeenkomst.

Welke naam en voornaamwoorden wil je dat we gebruiken?

Een voornaamwoord is de manier waarop je over iemand spreekt, bijvoorbeeld zij of hen. Vraag anderen naar hun voornaamwoorden als je ze voor het eerst ontmoet. Gebruik de voornaamwoorden die hen graag willen, ook al is dat ongebruikelijk voor je. Maak je een foutje hierin: bied je excuses aan en ga door met het gesprek.

Maak geen aannames over iemands identiteit en de manier waarop minderheidsgroepen geraakt worden door de onderwerpen waar je over spreekt. Wees je ervan bewust dat jouw ervaring als een LHBTI-er niet gelden voor iedereen. Wees je ook bewust van je positie en privileges die je hebt door je huidskleur, je sociale klasse, je gender identiteit, je mogelijkheden en/of je leeftijd. Probeer geen generaliserende opmerkingen te maken zoals: “Alle vrouwen hebben een hekel aan X”.

Racisme, seksisme, classisme, homofobie, bifobie, transfobie, ableisme, vetfobie, leeftijdsdiscriminatie, of discriminatie gebaseerd op immigratie status, religie, culturele, en/of spirituele overtuigingen, of enige andere vorm van onderdrukkend gedrag is niet geaccepteerd en zullen worden bevraagd. Gebruik geen scheldwoorden die niet voor jou zijn: als je wit bent gebruik geen raciale scheldwoorden, zelfs niet als je er kritisch over bent. Geef mensen de keuze in interactie, zonder perse te moeten spreken. Als ze neuro divergent zijn, maan ze dan niet tot stilte of stilzitten wanneer ze willen praten of bewegen, terwijl alle andere stil op hun stoel zitten; geef mensen de ruimte om het op hun eigen manier te doen.

We hebben een zero-tolerance beleid tegen seksueel lastig vallen. Dit houdt in: niet ongewenst aanraken, inclusief knuffels, dus zorg ervoor dat je instemming van de ander hebt voordat je lichamelijk contact maakt. Ook verstaan we hier onder dat je geen ongepaste seksuele opmerkingen, grapjes, liedjes of namen gebruikt.

Probeer zo helder en eenvoudig mogelijke taal te gebruiken en vermijd afkortingen en onderonsjes. Als je een theorie of persoon noemt, geef dan altijd een korte beschrijving erbij, ongeacht hoe bekend jij denkt dat deze persoon of theorie is.

Kondig aan als je het over iets gaat hebben dat anderen als verontrustend kunnen ervaren. Soms gebeuren er verontrustende dingen en als community moeten we er over kunnen praten hoe we er mee om gaan. We vinden het belangrijk dat onze ontmoetingen deze veilige omgeving bieden. Echter is niet iedereen altijd in staat om over alles te praten, dus laat vooraf weten als je het over een verontrustend onderwerp wil hebben, zoals mentale gezondheid of huiselijk geweld, bijvoorbeeld door te zeggen: “is het ok als ik wat vertel over X?”.

Wees je er van bewust dat het moeilijk kan zijn voor mensen die behoren tot gemarginaliseerd of minderheidsgroepen om deel te namen aan gesprekken en discussies. Praat niet door anderen heen en probeer aan te voelen of het passend is voor jou om over bepaalde zaken te praten. Geef ook stillere mensen en minder zelfverzekerde mensen de gelegenheid om iets te zeggen.

We vragen iedereen om te respecteren dat niet iedereen “out” is buiten onze bijeenkomsten en community. Dus als je social media gebruikt, deel dan geen contactgegevens of identificeerbare informatie van anderen zonder expliciete instemming van hen.

Wat hierboven staat geld ook voor onze online social media aanwezigheid, inclusief Instagram, WhatsApp, Snapchat, Facebook.