CategoriesOntmoeten

Safer space

Safer Space

De ontmoetingen die wij organiseren zijn toegankelijk voor iedereen die lesbisch, homo, bi, trans, queer, non binair, interseks, pan is. Ook richten we de ontmoetingen inclusief in voor mensen van kleur en mensen met een beperking.

Om dit alles mogelijk te maken hebben we een paar basisregels opgesteld, zodat iedereen zich zo welkom en comfortabel mogelijk voelt.

Voel je je toch niet op je gemak of zelfs onveilig, of ben je getuige van ander problematisch gedrag, neem dat dan op met de host van de bijeenkomst.

Tijdens onze bijeenkomsten worden er geen opnames gemaakt: video, screenshots, geluidsopnames, foto’s zijn niet toegestaan en druisen in tegen het vertrouwelijke karakter.

Leeftijd: de bijeenkomsten zijn óf voor jongeren van 14 – 18 jaar, óf voor 18+. De enige uitzondering hierop zijn de hosts van de Jong & Out bijeenkomsten en eventueel bezoekende ouders van de jongeren. Ouders zijn aan het begin van de bijeenkomst welkom, echter niet de gehele bijeenkomst.

Introduceer jezelf: Welke naam en voornaamwoorden wil je dat we gebruiken?

Voornaamwoorden

Een voornaamwoord is de manier waarop je over iemand spreekt, bijvoorbeeld zij of hen. Vraag anderen naar hun voornaamwoorden als je ze voor het eerst ontmoet. Gebruik de voornaamwoorden die hen graag willen, ook al is dat ongebruikelijk voor je. Maak je een foutje hierin: bied je excuses aan en ga door met het gesprek.

Aannames

Maak geen aannames over iemands identiteit en de manier waarop minderheidsgroepen geraakt worden door de onderwerpen waar je over spreekt. Wees je ervan bewust dat jouw ervaring als een LHBTI-er niet gelden voor iedereen. Wees je ook bewust van je positie en privileges die je hebt door je huidskleur, je sociale klasse, je gender identiteit, je mogelijkheden en/of je leeftijd. Probeer geen generaliserende opmerkingen te maken zoals: “Alle vrouwen hebben een hekel aan X”.

Onderdrukkend gedrag

Racisme, seksisme, classisme, homofobie, bifobie, transfobie, ableisme, vetfobie, leeftijdsdiscriminatie, of discriminatie gebaseerd op immigratie status, religie, culturele, en/of spirituele overtuigingen, of enige andere vorm van onderdrukkend gedrag is niet geaccepteerd en zullen worden bevraagd. Gebruik geen scheldwoorden die niet voor jou zijn: als je wit bent gebruik geen raciale scheldwoorden, zelfs niet als je er kritisch over bent. Geef mensen de keuze in interactie, zonder perse te moeten spreken. Als ze neuro divergent zijn, maan ze dan niet tot stilte of stilzitten wanneer ze willen praten of bewegen, terwijl alle andere stil op hun stoel zitten; geef mensen de ruimte om het op hun eigen manier te doen.

Seksueel lastigvallen

We hebben een zero-tolerance beleid tegen seksueel lastig vallen. Dit houdt in: niet ongewenst aanraken, inclusief knuffels, dus zorg ervoor dat je instemming van de ander hebt voordat je lichamelijk contact maakt. Ook verstaan we hier onder dat je geen ongepaste seksuele opmerkingen, grapjes, liedjes of namen gebruikt.

Toegankelijke taal

Probeer zo helder en eenvoudig mogelijke taal te gebruiken en vermijd afkortingen en onderonsjes. Als je een theorie of persoon noemt, geef dan altijd een korte beschrijving erbij, ongeacht hoe bekend jij denkt dat deze persoon of theorie is.

Content Warnings

Kondig aan als je het over iets gaat hebben dat anderen als verontrustend kunnen ervaren. Soms gebeuren er verontrustende dingen en als community moeten we er over kunnen praten hoe we er mee om gaan. We vinden het belangrijk dat onze ontmoetingen deze veilige omgeving bieden. Echter is niet iedereen altijd in staat om over alles te praten, dus laat vooraf weten als je het over een verontrustend onderwerp wil hebben, zoals mentale gezondheid of huiselijk geweld, bijvoorbeeld door te zeggen: “is het ok als ik wat vertel over X?”.

Ruimte om te praten

Wees je er van bewust dat het moeilijk kan zijn voor mensen die behoren tot gemarginaliseerd of minderheidsgroepen om deel te namen aan gesprekken en discussies. Praat niet door anderen heen en probeer aan te voelen of het passend is voor jou om over bepaalde zaken te praten. Geef ook stillere mensen en minder zelfverzekerde mensen de gelegenheid om iets te zeggen.

Privacy en vertrouwelijkheid

We vragen iedereen om te respecteren dat niet iedereen “out” is buiten onze bijeenkomsten en community. Dus als je social media gebruikt, deel dan geen contactgegevens of identificeerbare informatie van anderen zonder expliciete instemming van hen.

Social Media

Wat hierboven staat geld ook voor onze online social media aanwezigheid, inclusief Instagram, WhatsApp, Snapchat, Facebook.